Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim

Krzysztof
Obiad
23.10.2014 7:06
Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim

Przepis

Składniki:

ciasto

560 g mąki

1 jajko

2 łyżki oleju

1,25 szklanki gorącej wody

farsz

300 g szpinaku posiekanego

200 g sera typu włoskiego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Między czasie przygotowujemy farsz: szpinak drobno siekamy (możemy użyć szpinaku mrożonego) ser kruszymy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.

Gotujemy w osolonej wodzie.

Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku.