Przepis
Składniki:
ciasto
560 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
1,25 szklanki gorącej wody
farsz
300 g szpinaku posiekanego
200 g sera typu włoskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Między czasie przygotowujemy farsz: szpinak drobno siekamy (możemy użyć szpinaku mrożonego) ser kruszymy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku.