Smacznego 🙂 Zhingaliov hac – ormiański chleb z zieleniną Zhingaliov hac – ormiański chleb z zieleniną Zhingaliov hac – ormiański chleb z zieleniną Please follow and like us: Like this: Like Loading... Są to: 2-3 pęczki kolendry, 1 pęczek szczawiu, liście botwinki, 2-3 pęczki pietruszki, 2 pęczki szczypiorku, 3 pęczki koperku, 2-3 łyżki oleju, sól i pieprz wg smaku. Ja miałam troszkę zieleniny, którą musiałam wykorzystać, więc padło na ten chlebek, który uwielbiam 🙂 Składniki na ciasto: – 1 szklanka bardzo zimnej wody – szczypta soli – mąka pszenna ( ile zabierze ciasto) Ormianie często żartują, że kiedy przychodzi wiosna to już żaden z głodu nie padnie, ponieważ wykorzystują w kuchni około 300 gatunków zieleniny i zawsze znajdzie się jakaś trawka do jedzenia, gdy wiosną wszystko rozkwita. Położyć przygotowaną porcję ziół na placek , podnieść brzegi i zlepić końce tak, aby zioła były dokładnie zamknięte, przyklepać chlebek dłonią aby uzyskać płaski placek. Jest to chleb z ziołami ( Zhingaliov hac- Zhangal to po ormiańsku zielenina (zioła) a hac- chleb). Chleb smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Smażyć na suchej, nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni, szwem z łączenia końców do dołu. Wałkować na cienkie placki o średnicy 15-20 cm (w zależności od wielkości patelni).