Czas całkowity: 1 godz. Rogaliki drożdżowe z jagodami i lukrem cynamonowym Mój przepis na: Składniki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 150 g cukru 60 g drożdży 4 żółtka 1 łyżeczka soli 120 g masła 1 słoik dżemu jagodowego 2 białka ekstrakt waniliowy Na lukier gorąca woda 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek cukru pudru Sposób wykonania: Mieszamy mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce Wsypujemy do miski mąkę, cukier, sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropli), wbijamy żółtka i dolewamy zaczyn drożdżowy Zostawiamy rogaliki jeszcze na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni. Ponownie wyrabiamy ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na okrągłe placki mniej więcej grubości 0,5 cm. Ilość porcji: 4 osoby Kalorii na 100 g:: 120 Czas przygotowania: 20 min. Składniki porządnie wyrabiamy około 30 min. i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny. Nakładamy na szerszą część trójkątów łyżeczkę dżemu i zawijamy w stronę ostrego końca. Przygotowujemy lukier cynamonowy mieszając cynamon z cukrem pudrem, dolewamy po trochu gorącą wodę i mieszamy rozcierając łyżka cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.