Całkowity czas45 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE CIASTO 150 g mąki przennej, pełnoziarnistej 80 ml gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli FARSZ 200 g mięsa z piersi kurczaka 1/2 cukinii 100 g sera żółtego, najlepiej wędzonego 3 papryczki chili + jalapeños 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego garść koktajlowych pomidorków garść szpinaku opcjonalnie; kapary i oliwki oliwa z oliwek, masło przyprawy: sól, pieprz, chili, papryczka słodka, oregano INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA PLACKI TORTILLA 1 Przygotuj tortillę (pomiń ten krok, jeśli kupiłeś/aś już placki, chociaż przepis najlepiej smakuje z własnymi tortillami). Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE CIASTO 150 g mąki przennej, pełnoziarnistej 80 ml gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli FARSZ 200 g mięsa z piersi kurczaka 1/2 cukinii 100 g sera żółtego, najlepiej wędzonego 3 papryczki chili + jalapeños 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego garść koktajlowych pomidorków garść szpinaku opcjonalnie; kapary i oliwki oliwa z oliwek, masło przyprawy: sól, pieprz, chili, papryczka słodka, oregano Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA PLACKI TORTILLA 1 QUESADILLA 7 Na suchej patelni wyłóż placek, posyp z dołu serem i nałóż cienką warstwę farszu i posyp jeszcze raz z serem z góry. QUESADILLA 7 Na suchej patelni wyłóż placek, posyp z dołu serem i nałóż cienką warstwę farszu i posyp jeszcze raz z serem z góry. 3 Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron przełóż placek na patelnię i smaż przez ok. 20 sekund na stronę (powinny pojawić się pęcherzyki). 3 Ostrożnie łapiąc palcami z dwóch stron przełóż placek na patelnię i smaż przez ok. 20 sekund na stronę (powinny pojawić się pęcherzyki). Ja przygotowałam quesadilla z kurczakiem w wersji na ostro z domowo robionymi plackami tortilla. Odmian tego klasycznego meksykańskiego dania jest mnóstwo, gdyż wystarczy w farsz wsadzić wszystko na co ma się ochotę, zapiec z serem, a danie i tak wyjdzie naprawdę pyszne. Jednak do najbardziej popularnych należy quesadilla z kurczakiem (na którą przepis poniżej) lub z chorizo. Na koniec dodaj szpinak, niewielką ilość masła do smaku, opcjonalnie oliwki i kapary, i wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym i oregano. Na koniec dodaj szpinak, niewielką ilość masła do smaku, opcjonalnie oliwki i kapary, i wymieszaj wszystko z jogurtem naturalnym i oregano. Z mąki i wody wyrób ręcznie elastyczne ciasto, dodaj sól i olej, i podziel na 4 równe części. Z mąki i wody wyrób ręcznie elastyczne ciasto, dodaj sól i olej, i podziel na 4 równe części. Quesadilla (queso – ser) to znane danie kuchni meksykańskiej, składające się z podgrzanych placków tortilla, roztopionego sera i dodatków, które w klasycznym przepisie są opcjonalne. W meksyku quesadilla stanowi danie śniadaniowe, ale w ciągu dnia również jest sprzedawana na ulicach jako przekąska albo pełnoprawny obiad. Przygotuj tortillę (pomiń ten krok, jeśli kupiłeś/aś już placki, chociaż przepis najlepiej smakuje z własnymi tortillami). Przykryj drugim plackiem i smaż z obu stron aż ser się rozpuści. Przykryj drugim plackiem i smaż z obu stron aż ser się rozpuści. Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro SkładnikiPrzygotowanie Tak przygotowany farsz dopraw w razie potrzeby na ostro. Tak przygotowany farsz dopraw w razie potrzeby na ostro.