USTAW TIMER SKŁADNIKI BURRITO (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE) 250 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego) 1 czerwona papryka garść czarnych oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g przecieru pomidorowego (całe opakowanie) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka słodka, chili, sól, pieprz, bazylia, oregano, kolendra oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego SKŁADNIKI CIASTO 2 jajka 100 g płatków owsianych (1 szklanka) 150 g jogurtu naturalnego gęstego ½ łyżeczki proszku do pieczenia INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - FARSZ 1 Składniki SKŁADNIKI BURRITO (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE) 250 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego) 1 czerwona papryka garść czarnych oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g przecieru pomidorowego (całe opakowanie) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka słodka, chili, sól, pieprz, bazylia, oregano, kolendra oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego SKŁADNIKI CIASTO 2 jajka 100 g płatków owsianych (1 szklanka) 150 g jogurtu naturalnego gęstego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - FARSZ 1 Klasyczne burrito to placek pszennej tortilli z farszem w środku, ja jednak chciałam zrobić lżejszą wersję placków – na bazie płatków owsianych i jajek aniżeli mąki pszennej. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. 3 Po ok. 5 minutach dodaj przyprawy (paprykę, chili, bazylię, oregano, kolendrę) - wszystko po 1 łyżeczce. 3 Po ok. 5 minutach dodaj przyprawy (paprykę, chili, bazylię, oregano, kolendrę) - wszystko po 1 łyżeczce. Podsmaż aż warzywa zmiękną, następnie wylej przecier pomidorowy i duś wszystko na średnim ogniu. Podsmaż aż warzywa zmiękną, następnie wylej przecier pomidorowy i duś wszystko na średnim ogniu. 5 Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy placuszki się spalą – i stopniowo wylewaj ciasto. 5 Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy placuszki się spalą – i stopniowo wylewaj ciasto. W klasycznym burrito nie można obejść się bez fasoli czy kukurydzy, jednakże ja nie dodałam ich do przepisu, gdyż chciałam ograniczyć ilość węglowodanów. Burrito meksykańskie, te które znamy i lubimy, jest inspirowane nie tyle kuchnią Meksyku, a kuchnią teksańską (tzw. Tex-Mex), która powstała z połączenia tradycji kulinarnych z Meksyku i południowego USA. Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Smaż wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Smaż wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W przepisie poniżej pokażę Wam jak zrobić dietetyczne burrito, które nie tylko zachowuje smak i aromat klasycznego przepisu, ale jest też zdrowsze.