Odwirować w wirówce do sałat olej wymieszać z octem i miodem do powstania gładkiej emulsji marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej na talerzu układać warstwami liście roszponki i wiórki marchewki, na końcu rozłożyć kwiaty forsycji tuż przed podaniem skropić sałatkę winegretem Wiosna w ogrodzie rozgościła się na dobre, teraz czas na wiosnę na talerzu. Ponieważ w ogrodzie króluje teraz forsycja, naturalnym jest, że wylądowała razem z roszponką w wiosennej sałatce. 125 g roszponki-bio1 marchewgarść kwiatów forsycji3 łyżki oleju (używam oleju z krokosza)1 łyżeczka miodu1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytrynyPrzygotowanie: Warto zebrać kwiatki i ususzyć, by starczyły na dłużejDzisiejszą sałatkę przygotowałam najprościej, po prostu z lekkim winegretem, dla chrupkości dodałam wiórki marchewki. Pewnie nie wiesz, że kwiaty forsycji to ceniony materiał zielarski, zawierają 1% rutyny co jest wyjątkową sensacją w świecie ziół.