Składniki na 16 sztuk (1 duża blacha): 100 g płatków owsianych błyskawicznych 90 g mąki (u mnie gryczana) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 60 g masła/oleju kokosowego 110 ml miodu 150 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich 50 g daktyli Przygotowanie: - piekarnik nastawić na 170* C - do miski wsypać płatki owsiane, dodać mąkę, proszek, kakao, cynamon i wymieszać - do drugiej miski wbić jajko i rozbełtać. Dodać płynny miód i rozpuszczony tłuszcz - posiekać bakalie na drobniejsze kawałeczki - połączyć suche składniki z mokrymi, dodać bakalie i wymieszać - nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne ciastka - piec w 170* C 15 minut - studzić na kratce