Składniki: 1 średni kalafior, podzielony na różyczki 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w grubszą kostkę 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula, pokrojona w kostkę 6 pomidorów, posiekanych lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka garam masala 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonego curry ¾ szklanka mleka kokosowego brązowy cukier, sól i pieprz do smaku wyciśnięty sok z ½ limonki lub cytryny Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego, kalafiora i ziemniaki, wymieszaj i podsmażaj przez około 10-12 minut, aż warzywa zmiękną i delikatnie się zarumienią. W międzyczasie rozgrzej kolejną większą patelnię, dodaj kolejną łyżkę oleju kokosowego, cebulę i pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj aż cebula zmięknie, przez około 10 minut. Następnie dodaj mleko kokosowe i wmieszaj przygotowanego kalafiora wraz z ziemniakami i gotuj przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Jednak na moim blogu wszystkie curry do tej pory były mięsne, postanowiłam więc przygotować je także w wersji wegetariańskiej. Warzywa można przygotować odrobinę wcześniej na parze, ugotować bądź tak jak tutaj podsmażając, a później zwyczajnie wymieszać je z przygotowanym doskonałym pikantnym sosem.