Tarta z dynią na słono

Anna
Obiad
28.03.2019 11:42
Tarta z dynią na słono

Pozostałe: - 1 pomarańczowy pomidor, - 1 łyżka masła, - ok. 10 g żółtego sera np. Cheddar, - ok. 300 g dyni (bez skóry), - 1 cebula, - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, - garść pestek dyni, - garść pestek dyni, - 1/2 kostki sera typu feta. Sos: - 2 jajka, - 1/2 l mleka, - ok. 330 ml śmietanki 30%, - 50 g masła, - 5 łyżek mąki, - przyprawy:sól, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz. Ciasto: - 2,5 szklanki mąki, - 1/2 kostki masła+ odrobina do posmarowania blaszki, - 1 płaska łyżeczka soli, - 1 jajko, - ew. 2 łyżki śmietany 18%. Uformowaną kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Do sosu wrzucamy dynię z cebulką, oraz pestki dyni łuskane, mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty. Wykładamy ciasto - kruszymy i ugniatamy palcami, bądź wałkujemy na blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę. Wkładamy tartę do piekarnika na ok. 30-40 min. do ścięcia się sosu. Cebulę kroimy w kostkę, dusimy na maśle (do zeszklenia) ok. 10min. Śmietanę dodajemy tylko wtedy gdy ciasto jest za sypkie, gdy mamy za bardzo rzadkie dodajemy mąki. Spód i boki nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 20-30 min. do zarumienia w 180°C. Sos: Na małym ogniu w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/03/tarta-z-dynia-na-sono.html