Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szafranowe tymbaliki z jajkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Jak wykonać przepis na – Szafranowe tymbaliki z jajkiem Potrzebne składniki 4 jajka 1 l. bulionu drobiowego 1 szczypta szafranu 2 łyżki żelatyny 1/4 łyżeczki białego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania Jajka gotujemy na twardo, obieramy starannie ze skorupek. Nie musimy w tym celu ruszać się z domu, a przed komputerem sprawdzić oferty korzystając np. ze strony Blix.pl. Galaretę w tymbalikach często się zabarwia lub wykonuje się ją o konkretnym smaku. Ja upolowałem szynkę, w całkiem fajnej cenie, w ofercie gazetki z Biedronki. W odróżnieniu od naszych popularnych np. zimnych nóżek, tu kawałki mięsa lub warzyw wkładamy w dużych jednorodnych częściach. Bulion doprawiamy do smaku pieprzem, sokiem cytrynowym i studzimy. 4 małe miseczki (wielkość tak by zatopiło się jajko w bulionie) przepłukujemy zimną wodą. Bulion podgrzewamy z szafranem, dodajemy żelatynę i nie dopuszczając do zagotowania, podgrzewamy dalej i mieszamy, aż się rozpuści. Jajka doskonale komponują się z szafranem i powiem Wam, że taka potrawa i świetnie pasuje do wielkanocnego stołu i świetnie smakuje. Często u nas używa się tej nazwy zamiennie z galaretką, co nie do końca jest właściwe. Ja wybitnie – narobić się 2 tygodnie przed, by później usiąść przed stołem i stwierdzić: kto to wszystko teraz zje? Tymbaliki to galaretki, na słono z dużymi kawałkami mięsa lub warzyw, zatopionymi wewnątrz. Czas już się do niej przygotować, by później nie wpadać w panikę, prawda? Mamy gazetki w jednym miejscu i dostęp do promocyjnych ofert wielu sklepów w naszej okolicy.