– wszystkie pyszne! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa w pomidorach (6 porcji) Składniki: 800 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 duże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę lub 400 g puszka krojonych pomidorów 1 łyżka brązowego cukru 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki mielonego chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej olej i masło na większej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. English version Yellow beans with tomato sauce (6 servings) Ingredients: 800 g of green or yellow beans , trimmed 1 tablespoon of vegetable oil 1 tablespoon of butter 1 onion, diced 2 garlic cloves, minced 2 large tomatoes , peeled and chopped, or 1×400 g can chopped tomatoes 1 tablespoon of brown sugar 1/2 cup of water 1/4 teaspoon of dried herbes de Provence 1/4 teaspoon of graound chilli salt and pepper to taste Preparation: Heat oil and butter in a large pan over medium high heat, add onion and cook until translucent. Polecam także moją wersję fasolki w bułce tartej, w sosie miodowo-musztardowym czy zapiekaną z grzybami Add the green beans and water, bring to a boil, reduce heat to medium, cover and cook, about 10 to 12 minutes or until beans reach desired tenderness, stirring occasionally. Dodaj fasolkę i wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj aż fasolka zmięknie, przez około 10 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu. Wystarczy nastawić ją, pozwolić jej sobie powoli dochodzić a w międzyczasie można robić sobie danie główne.