English version Carp and mushrooms En Papillote (4 servings) Ingredients: 4 carp fillets salt and pepper 1 teaspoon of lemon juice 4 tsp vegetable oil, divided 350 g forest mushrooms, sliced or quartered 1 onion, diced 1 garlic clove, minced 1/2 tbsp all-purpose flour 1/2 cup chicken stock 1/2 cup sweet wine 3 tbsp minced flat-leaf parsley Preparation: Rub carp pieces with with 1 teaspoon oil, salt and pepper and sprinkle with lemon juice. Składniki: 4 kawałki fileta z karpia sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki oleju roślinnego 350 g grzybów leśnych, pokrojonych w plasterki lub poćwiartowanych 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżki mąki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki słodkiego wina 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 kawałki folii 2w1 Jan Niezbędny o wymiarach około 25x25cm Przygotowanie: Dziś przedstawiam Wam pierwszy w tym roku pomysł na świąteczne danie;) Rozpływający się w ustach karp zapiekany z pysznym sosem z grzybami leśnymi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim przy (nie tylko) wigilijnym stole. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj 1 łyżeczkę oleju i grzyby i podsmaż przez około 5 minut do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz. Umieść 4 kawałki papieru do pieczenia na blaszce do pieczenia, wyłóż na nie grzyby w sosie i na wierzch po kawałku karpia. Stir in the flour and cook, stirring, for 1 minute and add mushrooms, chicken stock and wine and simmer, stirring frequently, until the sauce is slightly thickened, about 2 minutes and season with salt and pepper. Wmieszaj mąkę i smaż, mieszając całość przez 1 minutę, dodaj grzyby, bulion i wino i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, przez około 2 minuty, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Dodaj 2 łyżeczki oleju do tej samej patelni, następnie włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Heat 1 teaspoon oil in a large pan set over medium heat, add mushrooms and cook for about 5 minutes and transfer the mushrooms to a plate. Add 2 teaspoons oil to the pan, add onion and cook until translucent, add garlic and cook for 1 more minute. Przygotowałam go z pomocą Folii z papierem do pieczenia 2 w 1 od Jana Niezbędnego. Place the carp pieces on the centre and rub with 1 teaspoon oil, salt and pepper.