Zupa krem z pieczonych pomidorów

Ewelina
Zupy
07.10.2014 9:08
Zupa krem z pieczonych pomidorów

Przepis

Za co lubię wrzesień? Za pomidory! Mam to szczęście, że mam swoje własne, hodowane przez mamę :) Są przepyszne, słodkie, soczyste, idealne :) Dlatego jak tylko się pojawiły, objadam się nimi na okrągło. Dziś wyjątkowo zrobiłam z nich zupę :) Wyszła pysznie :)

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

porcja dla 4 osób

500g pomidorów malinowych

2 żółte papryki

4 gałązki tymianku

ostra papryka w proszku

1l bulionu drobiowego

100ml śmietany 18%

4 łyżki koncentratu pomidorowego

cebula

pieprz czarny

sól

oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W tym czasie umyj i osusz pomidory, a następnie pokrój je na ćwiartki i poukładaj na blasze do pieczenia. Tak samo zrób z papryką. Warzywa przypraw delikatnie ostrą papryką w proszku i gałązkami tymianku. Piecz ok. 20 minut.

W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, gdy ta będzie już złocista, zalej ją bulionem drobiowym i zagotuj. W kubku rozmieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i 3 łyżki gotującego się bulionu. Całość wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.

Gdy warzywa będą już upieczone, pozostaw je na chwilę do przestygnięcia, a następnie obierz je ze skórki. Następnie przełóż je do miski blendera i zalej bulionem ( bulion dolewaj stopniowo, tak aby uzyskać idealną konsystencję zupy). Miksuj, aż do uzyskania gładkiego kremu.

Zupę przelej do garnka, przypraw solą i pieprzem i ponownie zagotuj. Podawaj z grzankami czosnkowymi.