Przepis
Składniki:
2 opakowania biszkoptów
3 opakowania galaretki malinowej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
2,5 łyżki żelatyny
1 kg malin
Przygotowanie:
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast w drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki w 500 ml wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów.
Przygotowanie kremu:
Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy z masą. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów, na to wlewamy gotową masę i również przekładamy biszkoptami. Następnie układamy świeże maliny i zalewamy lekko zwarta galaretką. Całego lodowca wkładamy do lodówki na 4h.
Porcja jest na tortownice o średnicy 20 cm, którą należy wcześniej wyłożyć pozłotkiem.