Lodowiec z malinami

Krzysztof
Ciasta
11.07.2014 8:26
Lodowiec z malinami

Przepis

Składniki:

2 opakowania biszkoptów

3 opakowania galaretki malinowej

1 kostka masła

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mleka

2,5 łyżki żelatyny

1 kg malin

Przygotowanie:

Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast w drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki w 500 ml wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów.

Przygotowanie kremu:

Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy z masą. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów, na to wlewamy gotową masę i również przekładamy biszkoptami. Następnie układamy świeże maliny i zalewamy lekko zwarta galaretką. Całego lodowca wkładamy do lodówki na 4h.

Porcja jest na tortownice o średnicy 20 cm, którą należy wcześniej wyłożyć pozłotkiem.