Składniki: - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 20 g drożdży - 1/3 szklanki ciepłej wody - 1 szklanka wody z ogórków kiszonych - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - czarny sezam (do posypania) Wykonanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 70-80 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 70-80 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Chleb na wodzie z kiszonych ogórków Przygotowanie domowego chleba wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce.