Składniki 300 g ryżu arborio 150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30% Wykonanie Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy przecięte ząbki czosnku i wsypujemy ryż. Gdy ryż będzie już miękki, do risotto dodajemy startą gałkę muszkatołową, wlewamy śmietankę i ścieramy tyle parmezanu, aż uzyskamy satysfakcjonującą nas kremową konsystencję. Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie, którą będziemy podlewać risotto. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień. Mieszamy, gotujemy dosłownie jeszcze chwilkę i wykładamy na talerze, bo grzech nie jeść takiego dania! Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu.