P.S. Na stronie poradnika znajdziecie również wskazówki jak szybko ciasto podstawowe na naleśniki przekształcić w pancakes, naleśniki deserowe, naleśniki na piwie, naleśniki czekoladowe czy crepes suzette... Wcześniej borykałam się z różnymi problemami podczas robieniu naleśników, ale znalazłam poradnik z przepisem oraz wskazówkami na idealne naleśniki i chcę się nim z Wami podzielić. Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i składa się tylko z 6 składników, ale bardzo istotne są ich proporcje. Przepis na idealne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3,2% 1/2 szklanki wody gazowanej 3 jajka 5 łyżek roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Naleśniki nie powinny być gumowate, pękać przy składaniu czy rozpadać się przy przewracaniu na drugą stronę. Jednak niezależnie od tego z czym podamy nasze naleśniki, to przepis na ciasto jest tu najważniejszy. Gotowe naleśniki podajemy wedle gustu i preferencji - na słodko lub na słono. Naleśniki z tego przepisu wychodzą miękkie i elastyczne, nie przywierają do patelni, a także mają wspaniały maślany smak oraz aromat. Na środek patelni wlewamy trochę ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy go aż po brzegi, obracając patelnią na boki. Smażymy około 2 min. z jednej strony, a następnie przy pomocy szpatułki przerzucamy na drugą stronę.