Placki ala chlebek bananowy Drukuj przepis Składniki ► dojrzały banan [1 średnia sztuka / ok. 130 g] ► jajko [1 sztuka] ► maślanka lub kefir [1/2 szklanki / 120 g] ► mąka [1/2 szklanki] ► soda oczyszczona [1/2 łyżeczki] Dodatkowo: ► cynamon [1/2 łyżeczki] ► gorzka czekolada [1 pasek] – opcjonalnie ► orzechy pecan lub włoskie [1 mała garść] – opcjonalnie Przygotowanie Banana rozgnieść widelcem na papkę, dodać jajko, mąkę, maślankę, sodę i ewentualne dodatki. Smażyć na średnim ogniu na delikatnie natłuszczonej patelni (lub bez tłuszczu, na patelni z powłoką non stick) ok. 2 minuty z każdej strony. Jak na chlebek bananowy przystało – do środka dodałam kawałeczki gorzkiej czekolady i chrupiące orzechy. Lubię w tym przepisie podmienić połowę mąki na pełnoziarnistą, aby były jeszcze bogatsze w błonnik i sycące.