Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza Posmarować tortownicę (śr. 23-26 cm) masłem i posypać bułką tartą lub mąką Do dużego naczynia wsypać mąkę (tylko 2,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia W mikserze zmiksować jajka z cukrem i olejkiem waniliowym lub aromatem – na puszysta masę. Podzielić masę na dwie części i jedną z nich zmiksować z pozostałą mąką i kakaem Na natłuszczoną tortownicę wykładać po dwie łyżki jasnej masy i po dwie ciemnej – na zmianę. Składniki: Około 3 szklanki mąki (zwykłej pszennej) 4 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao cukier wanilinowy olejek waniliowy lub aromat szklanka oleju ¾ szklanki wody gazowanej, coli lub innego słodkiego gazowanego napoju cukier puder lub czekolada do dekoracji Smak dzieciństwa Ciasto zebra to smak, który wspominam z dzieciństwa, gdy razem z mamą mieszałyśmy składniki, a ja wyjadałam palcem surowe ciasto. Z wiekiem odkryłam, że nie samo ciasto ma tutaj znaczenie, tylko chwile spędzone w jego towarzystwie. Ciasto wgląda na trudne, bo wiele osób uważa, że osiągnięcie tych wzorków w środku to nie lada wyczyn. Z jego smakiem kojarzą mi się magiczne chwile z mojej przeszłości. Oto przepis na najprostsze ciasto świata – ciasto zebra: Mama na mnie krzyczała, bo zjadałam dwa kawałki, a resztą się bawiłam i wszędzie kruszyłam. Dzisiaj, gdy piekę zebrę, a w domu czuć jej wyjątkowy zapach, wspominam tamte chwile i mam wrażenie jakbym znowu była dzieckiem. Gdy wyszło tak, jak należy zajadałam się prążkowanym wypiekiem, popijając go kakaem lub ciepłym mlekiem.