Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm): 200 g mąki pszennej 130 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko (wielkość M) 2-3 łyżki zimnego mleka Składniki na masę serową: 400 g twarogu sernikowego z wiaderka 250 g mascarpone 3 jajka (wielkość L) 2/3 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Składniki na lemon curd: 2 duże cytryny 2 jajka (wielkość L) 110 g cukru 70 g masła Cytryny dokładnie umyć, przelać wrzątkiem. Przełożyć do lodówki na około 60 minut, a następnie na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami. Ubić trzepaczką lub blenderem do chwili połączenia się składników (ok. 3 minuty), a następnie podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po około 3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodać sok, skórkę otartą z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Przełożyć na podsypaną mąką deskę i uformować kulę, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim podsypaną mąką formę na tartę. Masę przelać na wystudzone ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (góra-dół) na 45 minut. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w drobną kostkę masło i zmiksować w malakserze do czasu utworzenia się drobnej kruszonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (góra-dół) przez 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiekać ok. 10 minut do czasu, aż lekko się zarumieni. W garnuszku z grubym dnem jajka wymieszać z cukrem. Po tym czasie na wierzch sernika przełożyć schłodzony lemon curd.