50 minut Składniki na zupę pomidorową z imbirem: - 700 ml passaty pomidorowej - 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - litr wywaru drobiowego - 2 marchewki - 1/2 korzenia selera - 1 pietruszka - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - łyżeczka tymianku - łyżeczka oregano - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki oliwy - łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli - pieprz do smaku - 200 ml śmietany do zupy - ugotowany ryż lub makaron do podania - świeża bazylia do podania Jak zrobić zupę pomidorową z imbirem? - Warzywa obrać i drobno pokroić, a następnie gotować w wywarze drobiowym około 20 minut. - Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego płynu z garnka i wlać do zupy. - Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie i dodać do gotujących się warzyw. - Następnie dodać passaty pomidorowej, koncentratu i przyprawy, gotować około 10 minut.