Składniki na sos BBQ: – 60 ml sosu Worcestershire – 4 łyżki pikantnego ketchupu – 2 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki cukru trzcinowego – 1 łyżka czerwonego wina wytrawnego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka soku z cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: – 4 żytnie bułki – 2 ogórki kiszone – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu – 4 drylowane oliwki – 4 długie drewniane patyczki Colesław: Marchew obieramy. Składniki na mięso: – 400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Właśnie dziś miałam dzień małego luzu i pozwoliłam sobie na burgera z pulled porkiem, w towarzystwie surówki Colesław i był on tak niesamowicie pyszny, że muszę podzielić się z Wami tym przepisem! Nie mówię tutaj o objadaniu się za cały tydzień, ale na pozwoleniu zjedzenia sobie czegoś w rozsądnej ilości, czego odmawiamy sobie na co dzień. Utrzymując dietę przez cały tydzień, odmawiając sobie przyjemności, trzeba pozwolić sobie chociaż na jeden dzień lub jeden posiłek małego luzu. Sos BBQ: W małym rondelku umieszczamy wszystkie składniki na sos z wyjątkiem czosnku i mąki, dokładnie mieszamy. Burgery: Bułki kroimy na połówki, opiekamy w tosterze lub rumienimy na patelni, ewentualnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Trzeba znaleźć swój złoty środek tak, by z jednej strony umieć zadbać o siebie, swoje ciało i zdrowie, a z drugiej zadbać również o swoją psychikę. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, następnie wykładamy na nią mięso, pokrojone w plastry ogórki i 2 łyżki surówki Colesław. Warzywa możemy posiekać w malakserze lub kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pulled pork rwiemy za pomocą widelców na kawałki i wrzucamy na patelnie. Uważam jednak, że nie można popadać w paranoję ani w jednym, ani w drugim kierunku.