Pszenne bułki na mleku

Monika
Śniadania
17.03.2019 14:04
Pszenne bułki na mleku

Składniki: - Mąka pszenna 550 g - Drożdże świeże 20 g - Masło 50 g - Jajko + dodatkowe jajko do posmarowania bułek - Mleko 300 ml - Cukier łyżeczka - Sól łyżeczka pełna Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut. W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki rozmąconym jajkiem, dodatkowo można posypać makiem, sezamem itp.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2019/03/pszenne-buki-na-mleku.html