Dodatkowo: - mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów - kilka łyżek oleju do smażenia Sos curry: - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 2 marchewki - 400 ml mleczka kokosowego - 250 ml passaty pomidorowej - 4 łyżki sosu sojowego - 3 - 4 łyżeczki curry w proszku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki cukru - sok z 1/2 limonki lub cytryny - 4 łyżki oleju do smażenia - sól do smaku - szczypiorek do podania Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry: Pulpeciki: - 1 kg mielonego mięsa z indyka - 1 bułeczka pszenna - 100 ml mleka - 2 łyżeczki mielonego kuminu - 2 łyżeczki kolendry - 2 łyżeczki soli - 1 jajko - 3 ząbki czosnku Jak zrobić pulpeciku z indyka w sosie curry? - Bułeczkę rozmoczyć w mleku i dodać do mięsa na pulpety. - Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać razem z pozostałymi składnikami do mięsa. Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość proszku curry zależy od producenta. - Na koniec dodać passaty pomidorowej, soku z limonki, cukru i przyprawić do smaku solą, pozostałym proszkiem curry i ewentualnie chilli. Jeśli przesadzimy z pikantnością, należy spróbować dodać więcej soku z limonki lub cytryny i nieco więcej cukru. Pulpeciki z indyka w sosie curry to aromatyczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. - W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i najpierw podsmażyć cebulę i czosnek, po czym dodać marchewkę i ciągle mieszając smażyć około 4 minut.