Pizza na śniadanie? To może być dobry wybór! Ciekawa teoria dietetyczki Chelsey Amer.

Natalia
Kulinaria
14.03.2019 20:14
Pizza na śniadanie?  To może być dobry wybór! Ciekawa teoria dietetyczki Chelsey Amer.

Jaki cudowny byłby świat, gdybyśmy mogli jeść pizzę na śniadanie i czuć się z tym dobrze. Otóż dietetyczka Chelsey Amer uważa, że czasami zjedzenie pizzy na śniadanie jest znacznie zdrowszym wyborem niż płatki z mlekiem.

View this post on Instagram

Do you know what tomorrow is... NATIONAL PIZZA DAY!!! 🍕🍕🍕 . And to celebrate, I'm sharing a new recipe (below!!) with one of the biggest pizza trends right now: SAUCE ON TOP! 😍🍅‼️I mean, who doesn't want the best tasting part of your pizza to hit your tastebuds FIRST?! 😋 . So I partnered with @tomatowellness for this very important holiday to share this new trend and why I love US grown canned tomatoes so much (helloooo antioxidants!). . Crack open a can of your favorite US grown tomato sauce and let's get cooking (join me in my story to see how to make these zucchini pizza boats - swipe to see👆🏼👆🏼👆🏼 and on the Tomato Wellness FB page to make a cauliflower sauce on top pizza)... . For the Zucchini Sauce On Top Pizza Boats: 1️⃣Preheat oven to 425F. 2️⃣Cut zucchini in half lengthwise and scoop out most of the flesh inside. 3️⃣Layer cheese (dairy free, if you'd like, or omit for #dairyfree version), then fill the "boat" with sauce. I used organic US-grown canned pizza sauce for the best flavor! 4️⃣Bake for 25 minutes. Top with fresh basil, dried oregano, and red chili flakes if you'd like! ENJOY! . PS - you can make this recipe with any crust you'd like (just layer cheese first, then sauce on top, but zucchini sounded good to me... I'm 100% eating REAL gluten-filled pizza tomorrow too, don't you worry!!) ❤️ Created in partnership with @tomatowellness

A post shared by Dietitian Chelsey Amer MS, RDN (@chelseyamernutrition) on



Płatki vs pizza

Prawdopodobnie się lekko zdziwisz, jak się dowiesz, że miska płatów z mlekiem zawiera prawie tyle samo kalorii co kawałek pizzy. Jednakże chyba nikt na kawałku pizzy nie kończy, zwłaszcza jak jesteś bardzo głodny. Finalnie zjesz więcej niż jeden kawałek.

Kalkukacja kaloryczności miski płatków kukurydzianych:

100 g płatków kukurydzianych dostarcza ok. 374 kcal, czyli możemy przyjąć, że jedna szklanka płatków kukurydzianych to 160 kcal, a więc miska płatków kukurydzianych składająca się z 2 szklanek płatków + szklanka mleka 2% - 117 kcal to około 437 kcal.

Kalkulacja kaloryczności kawałka pizzy:


Ponieważ istnieje wiele wersji przysmaku, jakim jest pizza, ciężko jest jednoznacznie ustalić ile dokładnie kalorii ma jej jednen kawałek. Kawałek słynnej pizzy trzy sery będzie o wiele bardziej kaloryczny od klasycznej Margarity.
Poniżej podajemy kilka przykładów kaloryczności jednego kawałka pizzy, które podaje portal ileważy.pl

Kawałek pizzy wegetariańskiej Pizza Hut - 188 kcal
Kawałek pizzy z szynką Dr. Oetker - 259 kcal



Pizza na śniadanie jest znacznie lepsza, ponieważ zawiera więcej tłuszczu i znacznie mniej cukru niż większość płatków, więc nie doświadczysz nagłego spadku cukru. Zapewnia również znacznie większą ilość białka, co z kolei zagwarantuje o wiele dłuższe uczucie sytości.

Zdjęcie Pizza na śniadanie?  To może być dobry wybór! Ciekawa teoria dietetyczki Chelsey Amer. #1

Zdrowy wybór

Chelsey Amer jednak przyznaje, że pizza na śniadanie, mimo że jest miłym początkiem dnia, jednak nie jest najzdrowszym wyborem. Choć prawdą jest, że pizza może być zbilansowanym posiłkiem zawierającym białko, węglowodany i niezbędne tłuszcze, wszystko sprowadza się jednak do składników, które się na pizzy znajdują. Chyba że będzie to wegańska pizza z kalafiora lub avocado. Taką można jeść bez oporów.


„Nie twierdzę, że pizza to najzdrowsza propozycja na śniadanie — zaznacza Amer. Jeśli jednak został ci kawałek pizzy po wieczornym ucztowaniu, a do wyboru masz miskę słodkich płatków, znasz odpowiedź dietetyka. Ponadto „zjedzenie kawałka pizzy na śniadanie może powstrzymać apetyt na całą pizzę w ciągu dnia" – wyjaśnia Amer do The Daily Meal.

View this post on Instagram

Leaving DC this morning after a few amazing, busy, and exhausting days at a nutrition conference 🤓, and feeling even more EXCITED to continue to provide SCIENCE-based information for you guys! . But if 1 thing was clear, it’s that nutrition is a YOUNG science. 🔬 WE DON’T KNOW EVERYTHING YET! We’re continually learning new advances that I wouldn’t have even thought about while I was in grad school. . But that’s also the COOLEST thing about this field... we have SO much more to learn. 💯 . After watching debates about intermittent fasting and weight management at the conference, I’m more convinced than ever that you have to do what works for YOU! No one else knows how food makes you feel, so it’s essential that you stay in YOUR lane. 🛣 Yes, there are some universal truths about what “works” best for MOST of us... but studies don’t include ALL of us! And even MORE important - your coworkers/roommate/friends/strangers/instagram superstars who are testing something out, doesn’t make it right for you!!! . If you’re unsure about how to feel your best through food, reach out to a qualified nutrition professional.... a dietitian who provides EVIDENCE-BASED information! . So comment below to tell me 👉🏼 what are you MOST CONFUSED about when it comes to nutrition?! I’ll dig through the research for you to do my best to get you an answer!! . . PS- I like to focus on Whole Foods most of the time, like my NUT-FREE Waldorf Chicken Salad Sweet Potato Toasts (see last post for the recipe), that I got to share with my friends at @caulipowered this year! 👆🏼

A post shared by Dietitian Chelsey Amer MS, RDN (@chelseyamernutrition) on