Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 2 szklanki ziaren: słonecznika siemienia lnianego i sezamu (najlepiej nieoczyszczonego) 1 łyżka sosu sojowego (lub ⅓ łyżeczki soli) 1 łyżka soku z cytryny 1 białko 180 ml wody Instructions Ziarna wymieszać, odsypać 1 i ⅓ szklanki ziaren Resztę ( ⅔) zmielić na bardzo drobno – najlepiej w młynku do kawy. 5.0 from 1 reviews Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min Zdrowa przekąska do pochrupania - bogata w magnez i wapń. Wyjąć blachę z piekarnika, masę (która powinna być już sztywna) pokroić nożem w kratkę, delikatnie podważając rozdzielić kawałki i rozłożyć z powrotem na blasze do góry odwrotną stroną niż był poprzednio. Mają dość specyficzny smak, dzieciom mogą one nie posmakować – Emilka poskubała i zostawiła swój kawałek – no ale ona nie potrzebuje jeszcze się odstresować ani tym bardziej odchudzać. Baaaardzo zdrowa przekąska – krakersy z ziaren siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. Siemię lniane to trochę nasz niedoceniany super-składnik – bogaty w kwasy tłuszczowe Omega 3, cynk, magnez i żelazo, ma właściwości odchudzające i przeciwzapalne. Krakersy wyszyły mi dość ciemne – bo dodałam sos sojowy ciemny ale można dodać też jasny albo po prostu posolić. Sezam to przede wszystkim bardzo bogate źródło wapnia (niełuskany ma go 10 razy więcej niż mleko) oraz magnezu. Oprócz ziaren właściwie nic więcej tam nie ma ( plus jedno białko).