TARTA ZE SZPARAGAMI

Obiad

23.05.2019 8:03

TARTA ZE SZPARAGAMI

Tarta ze szparagami, dymką i fetą Wiosenny klasyk w sezonie na szparagi – tarta na kruchym cieście, z grillowanymi szparagami i dymką zalana masą jajeczną z serem feta 5 from 1 vote Print Recipe Pin Recipe Prep Time 30 mins Cook Time 40 mins Servings 6 porcji Ingredients CIASTO 250 g mąki 150 g masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśniej śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli ŚRODEK 1 pęczek szpragów 1 pęczek dymki 1 łyżka oliwy 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 100 g sera feta sól, pieprz do smaku Instructions Mąkę zmieszać z solą. W poprzednim poście podsumowałam przepisy na szparagi z poprzednich lat, ale już czas najwyższy na nowe. Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi z dymką, poukładać w przerwach kawałki fety, zalać masą jajeczną. Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw). Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki. Dno ponakłuać widelcem ( ja w tej formie jak mama czas to wstwiam jeszce raz do lodówki na 30 minut). Nie wiem czy Saska Kępa pachnie, ale na pewno nie ma atmosfery takiego rozbuchania jak w tekście Osieckiej. A wielbicielom tart przypominam przepis na inną wiosenną tartę z botwinką – moja (chyba) ulubiona tarta. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Z ciasta odjąć niewielki kawałek ( na wypadek jakby zjechały boki).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2019/05/tarta-ze-szparagami/