Author: cookingforemily Ingredients 1 filet z białej ryby (ja używam sandacza) 4 kostki (ok 50 g) szpinaku mrożonego ( używam taki w kostkach bo się dobrze porcjuje) torebka ryżu 300 ml domowego wywaru z warzyw 2 łyżki śmietany lub kremowego serka 1 łyżka masła 2 łyżeczki koperku Instructions Rybę ugotować na parze i ostudzić. Jedno z rybnych dań, którymi karmię Emilkę jest to risotto z rybą i szpinakiem, Dziecięce risotto z rybą i szpinakiem Drukuj Prep time 10 min Cook time 20 min Total time 30 min Dziecięce risotto z rybą i szpinakiem. Ale przy tym cała kwestia fatalnej dostępności ryb świeżych, słabej jakości mrożonych- no i przede wszystkim OŚCI- wizja malucha dławiącego się ością mrozi krew w żyłach rodziców. Dokładnie kawałeczek po kawałku odrywać, rozdrabniając rybę i sprawdzając czy nie ma ości ( niestety żaden filet nie gwarantuje braku ości). Zagotować połowę wywaru, dodać ryż i gotować 5 minut, dodać szpinak, dolać resztę wywaru i gotować aż ryż będzie miękki. Niewykluczone, że trzeba będzie dodawać jeszcze trochę wywaru,lub wody, konsystencja ma być trochę płynna. Wolę mrożony filet z dobrej ryby niż wątpliwej jakości ‘świeżą rybę. Że mają wysoką wartość odżywczą, że zawierają kwasy omega-3 wzmacniające odporność, działające przeciwzapalnie itd. Wiadomo, że powinniśmy jeść je przynajmniej raz a najlepiej 2-3 razy w tygodniu.