Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 12 BUŁECZEK) 550 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży (3 płaskie łyżeczki) 250 ml mleka 40 g roztopionego masła 40 g cukru trzcinowego 3 jajka szczypta soli kwaśny dżem, np. powidła śliwkowe 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) cukier puder do posypki Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. 12 BUŁECZEK) 550 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży (3 płaskie łyżeczki) 250 ml mleka 40 g roztopionego masła 40 g cukru trzcinowego 3 jajka szczypta soli kwaśny dżem, np. powidła śliwkowe 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) cukier puder do posypki INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, mleko, 2 jajka) i na koniec roztopione masło. 4 Ciasto pokrój na równe części, zrób wgłębienie na nadzienie z dżemu i wyrób bułeczki. 4 Ciasto pokrój na równe części, zrób wgłębienie na nadzienie z dżemu i wyrób bułeczki. Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. 5 Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Tak przygotowane ciasto w misce przykryj ściereczką i włóż do letniej wody (temp ok 30*C), aby drożdże szybciej wyrosły. 5 Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180*C (ustaw pieczenie z góry i dołu, bez termo-obiegu). Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni. Drożdże najlepiej rosną jak jest cisza i ciemno, więc zadbaj aby właśnie taka atmosfera była w kuchni. 3 Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. 3 Jak ciasto prawie podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i jeszcze raz ugnieć. Może nie fit, ale jakie smaczne… 🙂 Bułeczki drożdżowe to małe słodkości, które na pewno ucieszą każdego. Jutro znajdziecie multum pomysłów na domowe pączki, dlatego ja przygotowałam coś podobnego w temacie, ale jednak innego. Wyrób ciasto (najłatwiej w misce), tak aby było elastyczne.