Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany

Aleksandra
Zupy
04.07.2018 8:24
Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany

USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE) ½ średniej wielkości dyni (ja użyłam dyni piżmowej) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego (najlepiej domowej roboty), jeśli nie macie czasu to ½ kostki zakupionej w sklepie 1 Imbir obrany i przetarty na tarce curry, kminek, chili pieprz cayenne (dla tych co chcą ostrzejszą wersję) Zupa smakuje wyśmienicie z dodatkiem prażonych pestek z dyni, także nie wyrzucajcie pestek jak już je wydrenujecie, a wstawcie je do piekarnika na kilka minut. PRZYGOTOWANIA 1 Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem wstaw na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180*. 🙂 A na drugie danie definitywnie polecam Kurczak zapiekany w prażonej cebulce chyba że cukinia Wam nie straszna i zjedlibyście Spaghetti z cukinii – typu à la bolognese? 3 Po 20 minutach wyjmij dynię, obierz ją ze skórki, pokrój w kosteczki, i dodaj ją wraz z cebulą i czosnkiem do garnka. Zupa z dyni piżmowej to idealne danie nie tylko na chłodną porę. Taka pyszna fit zupa z dyni nie tylko doda wigoru, ale i rozgrzeje oraz dostarczy wielu witamin i składników odżywczych. Opcjonalnie, dla tych którzy chcą zwiększyć kaloryczność posiłku, można dodać śmietankę do zup i zmiksować z resztą składników. 4 Gotując połączone składniki dopraw imbirem, solą, pieprzem, curry, kminkiem i chili – tutaj trzeba stopniowo dodawać przyprawy aż każdy znajdzie idealne połączenie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/zupa-z-dyni-pizmowej/