Jeśli jestem zadowolona z rezultatu, to kolejne pączki smażę na podobnych ustawieniach kuchenki 🙂 Temperatura tłuszczu jest istotna, bo zbyt niska będzie odpowiedzialna za to, że pączki będą opite tłuszczem niczym gąbka. Ściąga na maila z poradami Lubisz jeść pączki, ale podczas smażenia dzieją się z nimi cuda (bez względu na przepis), to koniecznie kliknij poniższy przycisk. 🙂 Gotowe pączki możesz jeszcze polukrować lub polać polewą czekoladową – to jest czas na Twoją inwencje 🙂 U mnie zwykle pierwszy pączek jest testowy – smażę go na najmniejszym palniku ustawionym na minimum lub odrobinę więcej. Jeśli pączek po minucie będzie miał łady kolor z jednej strony, to znak, że jest dobrze i odwracam go na drugą stronę. - Kładź pączki do rozgrzanego tłuszczu do góry dnem, czyli zanurz je tą częścią, która dotykała bezpośrednio ściereczki z mąką podczas leżakowania. Dowiesz się, jak je smażyć, aby nie były opite tłuszczem i miały obwódkę 🙂 Oszczędne pączki – przepis: ciepłego mleka, - 1 łyżka mąki + 1 łyżeczka cukru Ciasto: - 3 żółtka, (z białek zrób gniazdka bezowe) - 1/2 szkl. cukru, - 4 szkl. - Smaż pączki około 1 minutę z jednej strony – do uzyskania złotobrązowego koloru. Ja poprzestanę na lekkim oprószeniu cukrem pudrem 🙂 Oszczędne pączki – rady: . Za wysoka temperatura tłuszczu sprawi, że pączek będzie spalony z zewnątrz, a w środku nadal surowy. - 1 łyżka rozpuszczonego masła, - 1/2 łyżeczki soli, - 1 łyżka spirytusu*, - nadzienie: ulubiony dżem - ok 1 l oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: - Letnie pączki nadziej ulubionym dodatkiem, u mnie to domowy dżem z czarnej porzeczki – pycha! Nie żałujmy tłuszczu do smażenia, pączki muszą w nim swobodnie pływać bez zbędnego tłoku. . Gotowe pączki odłóż na wcześniej przygotowaną ściereczkę, przykryj i poczekaj, aż podwoją swoją objętość. Gotowy pączek przekrawam na pół i sprawdzam, czy w środku jest dopieczony. A ja wyślę na wskazanego przez Ciebie maila 10 trików, dzięki którym staniesz się pączkowym mistrzem 🙂 .