Jak widzicie po zdjęciach, u nas zawsze nadziane dżemem po brzegi :D Proste pączki dla początkujących Drukuj przepis Składniki ► mąka [250 g] ► cukier – zwykły lub waniliowy [30 g / 6 łyżeczek] ► drożdże suche [7 g / 1 saszetka] ► jajko [1 sztuka] ► mleko [125 ml / 1/2 szklanki] ► masło [15 g / 1 płaska łyżka] ► spirytus lub wódka [1 łyżka] Dodatkowo ► olej do smażenia [ok. 1 litr] ► dżem do nadziania (ok. 100 g lub mniej) Jeśli nie macie kulinarnego termometra, można po prostu wrzucić do oleju kawałeczek ciasta – jeśli zacznie się smażyć, olej jest gotowy. Nie martwcie się, jeśli pączki wyglądają na malutkie – urosną podczas leżakowania i ponownie podczas smażenia. Polecam taki sposób zamiast ręcznego formowania pączków, bo po wykrojeniu pączki wychodzą w miarę równej wielkości i smaży się je w podobnym czasie. W rondelku podgrzać mleko z masłem, do momentu, kiedy mleko będzie letnie a masło się rozpuści (można to zrobić także w mikrofali). Jeśli jest taka potrzeba, można podsypać mąką ale naprawdę bardzo delikatnie, żeby nie przeciążyć ciasta. Wycięte pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ponoć, aby dojść do pączkowej perfekcji potrzeba lat praktyki i z tym nie mogę się nie zgodzić. Tak uformowane ciasto przełożyć na blat, bardzo delikatnie posypać mąką i zagnieść ręcznie jeszcze przez 2-3 minuty. Bez wprawy możemy uformować zbyt nierówne pączki i nie mieć tak dużej kontroli nad procesem smażenia. Olej rozgrzewam na średnim ogniu i pilnuję temperatury – optymalna to ok. 170-175 stopni. Pączki smażyć ok 1,5 do 2 minut z każdej strony. Gotowe pączki można nadziać konfiturą lub dżemem za pomocą woreczka strunowego.