Przepis
SKŁADNIKI :
4 ćwiartki z kurczaka
3 łyżki oliwy
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżka curry indyjskiego
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
1/2 łyżki soli
200 ml śmietany 30%
100 ml mleka
700 g marchewki
300 ml bulionu
2 cebule
150 g pora
2 główki czosnku (około 40 gram)
400 g ryżu parboiled
6 łyżki oleju
sól, pieprz
Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć oliwą i obsypać solą, pieprzem młotkowanym, curry i paprykami. Zalać mlekiem i śmietaną. Przemieszać. Odstawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, następnie wrzucić ryż, podprażyć na małym ogniu, aż będzie przezroczysty, uważać by nie przypalić, podlać marynatą z mięsa i bulionem i dusić 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Pora obrać z wierzchnich liści i pokroić w krążki.
Na patelni roztopić 2 łyżki oleju, wrzucić marchewkę i pora i podsmażyć często mieszając przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Czosnek podzielić na ząbki i obrać.
Duże naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką. na spód wyłożyć połowę ryżu, następnie, połowę marchewki z porem, resztę ryżu i resztę marchewki z porem.
Patelnię dobrze rozgrzać z 2 łyżkami oleju, włożyć udka i podsmażyć z obu stron po 2 minuty, dorzucić czosnek i przytrzymać chwilkę na gazie. Udka tak przygotowane wykładamy na ostatnią warstwę marchewki i pora, zalewamy powstałym sosem i wykładamy czosnek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku pod przykryciem przez 45 minut, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez 15 minut.