Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub twarogu z wiaderka 370 g mąki pszennej 1 łyżka (15g) cukru pudru 2 duże jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie) olej do smażenia, cukier puder do dekoracji Wszystkie składniki (poza olejem i cukrem pudrem do dekoracji) zmiksować. Pączusie są na tyle małe, że same obracają się podczas pieczenia, ale w razie potrzeby można je przewrócić, aby zarumieniły się na złoty kolor z każdej strony. Jeśli cukier puder ze składników ciasta zastąpicie mąką, pączusie nie będą zbyt słodkie i można wtedy nadziać je powidłami, marmoladą lub czekoladą przy pomocy szprycy. Olej rozgrzać na średnim ogniu (nie może być zbyt gorący, aby pączusie się nie przypaliły).