Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godz. Składniki na szarlotkowe nadzienie: 6 jabłek (dość dużych) 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie 2 łyżeczki brązowego cukru (dla mało słodkich jabłek) Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Składniki na ciasto (ok 15 sztuk – użyłam blachy 32x22cm): 1 szklanka mleka ziarenka z 1 laski wanilii 110 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli Wanilię rozcinamy wzdłuż nożem i wyjmujemy ziarenka wanilii. Składniki na rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki mleka 1 łyżka mąki Przekładamy na przygotowany spód, przykrywamy ściereczką kuchenną i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. (1 łyżkę wrzątku mieszamy z cukrem pudrem w ilości takiej, aby uzyskać pożądaną konsystencję, u mnie ok 1/2 szklanki). Drożdże kruszymy, zasypujemy 1 łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy. Bardzo dokładnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (starajmy się nie dodawać więcej mąki, aby ciasto nie było później zbyt twarde po upieczeniu). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Od dawna miałam ochotę na klasyczną szarlotkę, ale drożdżowe ciasto również nie dawało mi spokoju… ; ) Ostatecznie zdecydowałam się na drożdżowe ślimaczki z nadzieniem od szarlotki i efekt końcowy był przepyszny. Przekładamy na rozgrzaną patelnię lub do garna z głębokim dnem, dodajemy cynamon i mieszamy. Prażymy (podgrzewamy) na średnim ogniu przez ok 25-30 minut. 1/6 wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy (można delikatnie! podsypać mąką) na wielkość blachy i wykładamy jej dno. Następnie dodajemy przygotowany rozczyn, 3 i 1/2 szklanki mąki oraz 1/4 łyżeczki soli.