Składniki na masę serową (w temp. pokojowej): 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 500 g serka ricotta 2 jajka (wielkość L) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35g) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 500 g śliwek węgierek (wydrylowanych) Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 23): 170 g mąki pszennej 30 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła o temp. pokojowej 80 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Nie ma konieczności przechowywania w lodówce, ale wg. mnie po nocy w lodówce smakuje jeszcze lepiej. Gdy tylko ujrzałam go w książce Moje wypieki na 4 pory roku wiedziałam, że podbije nasze serca. Całość przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Wylepić spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15-18 minut.