Składniki opakowanie jogurtu typu greckiego (ok. 400 g) pół łyżeczki soli opcjonalnie: zioła lub przyprawy dodatkowo: sitko, gaza złożona na 4 razy, miska i kawałek sznurka lub recepturka W zależności od tego jak długo oddzielamy jogurt od serwatki, serek będzie bardziej lub mniej gęsty i zwarty. Świetnie sprawdzi się także posiekana drobno rzodkiewka, szczypiorek, suszone pomidory lub dodatki bardziej na słodko, czyli cukier, ziarenka wanilii, cynamon, itp. Taki serek dobrze znany jest w Grecji, gdzie podaje się go z różnymi dodatkami jak ciabatta, świeży ogórek lub oliwki. Można wykorzystać go później jako serek kanapkowy (taki domowy serek Almette), dodać do naleśników, a nawet upiec na nim sernik! Otóż jedyne co należy zrobić to odcedzić jogurt od serwatki, więc wielkiej filozofii tu nie ma, a ser właściwie robi się sam. Taki domowy serek jest bardzo smaczny, delikatny i uniwersalny – dobry zarówno na słodko jak i wytrawnie. Jeśli odwiniemy nasz serek z gazy po około 1-2 dniach, to będzie on bardziej kremowy i “mazisty. Mowa o Labneh, czyli “najprostszym serze na świecie przygotowywanym z jogurtu typu greckiego.