Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem Drukuj Prep time 10 min Cook time 15 min Total time 25 min Śniadaniowe gryczane naleśniki z avocado i jajkiem Author: www.cookingforemily.pl Serves: 8 Ingredients NALEŚNIKI 200 gr mąki gryczanej 450 ml wody 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła ½ łyżeczki soli NADZIENIE na 1 naleśnik rozgniecione miękkie avocado/jajko/szczypiorek sól,pieprz, papryka albo plasterek szynki/trochę startego sera/jajko Instructions Gryczane naleśniki są popularne we Francji, ale tam składa się je nie w rulonik ale w kopertę – i w tej formie nazywają się one galette. Najbardziej klasyczny przepis na galette to ten z szynką, serem żółtym i jajkiem – ale można tam włożyć co tylko fantazja nam podpowie – szpinak i ser feta, pomidory i mozzarella, ryby, duszone warzywa, resztki gulaszu. Ważne jest jednak to żeby ciasto postało – kilka godzin najlepiej – więc dobrze je przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mąkę gryczaną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością ale zdarza się ją spotkać na półkach w supermarketach. Smażyć na patelni nieprzywierającej, bez tłuszczu (albo z lekką jego ilością - np trochę oliwy, oleju- jak patelnia nie pozwala na beztłuszczowe smażenie). W Polsce przywykliśmy do naleśników z białej mąki, które nadziewamy i na słodko i na słono. Zapiekać w piekarniku, albo na ogniu pod przykryciem, aż jajko się zetnie. Drugą porcję następnego dnia zjedliśmy klasycznie – z szynką, serem i jajkiem- tym razem usmażone na patelni pod przykrywką. Można też zrobić ją w domu mieląc (najlepiej w młynku do kawy albo dobrym blenderem) kaszę gryczaną niepaloną.