ZAPIEKANKA RYŻOWA ZE SZPINAKIEM

Obiad
21.07.2018 8:41
ZAPIEKANKA RYŻOWA ZE SZPINAKIEM

Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 200 g ryżu 4 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 g szpinaku sok z ½ cytryny 100 g startego sera cheddar 40 startego parmezanu 4 jajka 4 łyżki śmietany sol, pieprz do smaku kilka pomidorków cherry do posypania na wierzch- garść startej mozzarelli albo cheddar masło do wysmarowania formy do pieczenia Instructions Ugotować ryż (krócej niż w instrukcji żeby był lekko al dente) i lekko przestudzić. Tak zwana domowa kuchnia, nic fikuśnego, powstałe w odpowiedzi na potrzebę chwili:) A my na ostatniej prostej przed wakacjami, w następnym tygodniu ulubione Ulnowo gdzie jeździmy co roku a potem tydzień w Wrocławiu i oglądanie filmów od rana do wieczoram. Z malin mama robi sok, ogórki na różne sposoby przerabia na zimę a ze szpinaku ja wymyślam różne dania. Proste danie, do którego sprawdzi się sałatka, które można wziąć potem na wynos do pracy lub odsmażyć na chrupiąco na patelni. Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem Drukuj Prep time 25 min Cook time 35 min Total time 1 godzina Letnia zapiekanka ryżowa ze szpinakiem, masą jajeczną i pomidorkami. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę i smażyć ok 5 minut, dodać posiekany czosnek, smażyć minutę. Na koniec do szpinaku dodać resztę masła, sok z cytryny , lekko posolić. Do formy przelać masę ryżową, na wierzch wyłożyć pomidorki, lekko je wpychając w masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2018/07/zapiekanka-ryzowa-ze-szpinakiem/