5 from 1 vote Print Recipe Pin Recipe Prep Time 30 mins Cook Time 40 mins Ingredients 500 g brukselki 200 g boczku 300 g makaronu 150 g mozzarelli (do starcia) lub sera żółtego 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 3 kawałki chleba lub bułki 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Instructions Brukselkę oczyścić, każdą przekroić na pół, wrzucić do gotującej się wody i gotować ok 10 minut, odstawić na durszlaku do przestygnięcia i osuszenia. to chyba nie muszę już dalej namawiać Was do spróbowania:) Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem Makaronowa zapiekanka z brukselką dzięki dodatkowi boczku i sera będzie doskonałym sposobem na przekonanie do brukselki tych co za nią nie przepadają. Boczek pokroić w kostkę, dodać na gorącą patelnie (bez tłuszczu) i smażyć aż wytopi się tłuszcz z boczku a boczek się usmaży na rumiano. Ta makaronowa zapiekanka z brukselką nie jest na pewno lekkim daniem. Jeżeli nie przepadacie za brukselką ale w sumie chcielibyście się do niej przekonać (albo kogoś innego) to będzie to najlepszy sposób. Bułkę rozdrobnić na okruszki w melakserze razem z oliwą i odrobiną soli. Do podsmażonego boczku dodać brukselkę i wymieszać na patelni, dodać sól i pieprz. Dodać wraz z makaronem i śmietaną do miski z brukselką. Całość dobrze wymieszać razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.