Tarta z orzechami - PRZEPIS

Ewelina
17.03.2014 12:33
Tarta z orzechami - PRZEPIS

Przepis

Składniki na spód:

2 łyżki płynnej, słodkiej śmietany (30%)

1 duże żółtko

200g przesianej mąki pszennej

40g cukru pudru (w tym 10g cukru z naturalną wanilią)

szczypta soli

110g zimnego masła - pokrojonego na małe kawałki

Składniki na nadzienie:

2 szklanki różnych orzechów

1.5 łyżeczki miodu

250g cukru pudru

120ml wody

80ml płynnej, słodkiej śmietany (30%)

szczypta soli

Wykonanie:

Najpierw zabieramy się za przygotowanie spodu. Śmietanę mieszamy z żółtkiem. Mąkę, cukier, sól i masło siekamy nożem, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku (można wspomóc się robotem kuchennym). Następnie dodajemy żółtko wymieszane ze śmietaną i szybko zagniatamy ciasto - tylko do połączenia składników, aby go nie ocieplać (co odbiłoby się później na strukturze).

Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 10-15min.

Po tym czasie wałkujemy (najwygodniej przez papier do pieczenia) i przekładamy do formy na tartę (średnica 26cm), wysmarowanej masłem i posypanej mąką.Wstawiamy na 30min do lodówki.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C.

Warto wykorzystać ten czas do podprażenia orzechów - rozkładamy je na blasze do pieczenia i wrzucamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika (najlepiej cały czas doglądać- mają być lekko zrumienione), po czym odstawiamy do ostygnięcia.

Wyjęte z lodówki ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą (my wspomogliśmy się grochem oraz dodatkowo ryżem, ponieważ jest drobniejszy i lepiej wypełnia powierzchnię przy brzegach). Wrzucamy na 15min do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie ściągamy papier z fasolą i dopiekamy przez kolejne 15min, aż do zarumienienia. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.

Orzechy przekładamy do miski (plastikową odradzamy), dodajemy miód i mieszamy.

Cukier z wodą umieszczamy w garnku z grubym dnem i gotując na średnim ogniu (bez mieszania), karmelizujemy go. Następnie ściągamy garnek z palnika, dodajemy śmietanę i szybko mieszamy. Należy to robić baaardzo ostrożnie i obowiązkowo w rękawicach kuchennych, ponieważ mikstura będzie się intensywnie pienić, w związku z czym istnieje spore ryzyko oparzenia (a przynajmniej u nas nie obyło się bez ofiar) ;)

Mieszamy aż karmel dobrze połączy się ze śmietaną, a na koniec dodajemy szczyptę soli. Masę karmelową łączymy z orzechami i wypełniamy nią tartę.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h.

W oryginalnym przepisie sugerowane jest serwowanie ciasta w towarzystwie bitej śmietany z dodatkiem brandy, co z braku rzeczonej brandy pominęliśmy ;) Zresztą naszym zdaniem tarta jest genialna już sama w sobie :)