Przepis
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy (u mnie firmy Sante)
3 ząbki czosnku
duża marchewka
czerwona cebula
czerwona papryka
4 szklanki bulionu warzywnego
500g przecieru pomidorowego
łyżka koncentratu pomidorowego
oregano, bazylia (najlepiej świeże)
papryczka chilli
łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Swoją soczewicę dostałam w paczce od Sante. Już wcześniej, przed współpracą z niej korzystałam. Wykorzystuje się ją głównie do sałatek, zup i zapiekanek. Soczewica należy do warzyw strączkowych i ma wysokie wartości odżywcze, na pewno warto ją włączyć do swojego codziennego menu. Zawiera nawet 30% dobrze przyswajalnego białka, dlatego zaleca się jej spożywanie wegetarianom oraz osobom intensywnie ćwiczącym. Zawiera również sporo kwasu foliowego i żelaza, jest więc dobra dla kobiet w ciąży i osób chorujących na anemię. Posiada niski indeks glikemiczny, nie wywołuje skoków poziomu glukozu we krwi po posiłku, dzięki czemu nie powinna wywoływać szybkiego głodu zaraz po zjedzeniu posiłku. Dodatkowo soczewica reguluje perystaltykę jelit i wspomaga odchudzanie.
Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Paprykę pokroić w paski, marchewkę w kostkę, a cebulę posiekać na drobno. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż, wyciągnąć wszystkie nasionka i posiekać. Czosnek rozmiażdzyć. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić wszystkie warzywa i poddusić, aż staną się miękkie. Dolać przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia. Potem dodac bulion, koncentrat pomidorowy, szklankę soczewicy, bazylię, oregano, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 20-25 minut.