Przepis
Ciasto (nie ciasto) pełne zalet:
- szybkie w przygotowaniu
- dietetyczne (cukier można zastąpić słodzikiem)
- tanie
- ładnie się prezentujące
- wymagające minimum składników
- nie wymagające pieczenia
- lekkie dla żołądka i wątroby
- nadające się do konsumpcji dla dzieci
- BARDZO SMACZNE
- itd.
Dlatego warto zadbać by w naszej szafce czekała na nas paczka krakersów, resztę składników to już każda pani domu ma w standardzie. To ciasto (chociaż trudno je nazwać ciastem) idealne gdy czasu mało a goście właśnie się zapowiedzieli, że wpadną. Wystarczy tylko ugotować budyń, gdy budyń ostygnie, ciasto jest gotowe!
Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 25 cm:
- 100 g krakersów
- 750 ml mleka + 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka + 2 budynie czekoladowe
- 4 łyżki cukru (cukier można zastąpić słodzikiem)
- 2 łyżki syropu waniliowego (lub cukier waniliowy)
Formę wykładamy krakersami (słoną warstwą do góry). Gotujemy budynie... W 2 garnkach gotujemy po 500 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu waniliowego. W 2 osobnych szklankach rozpuszczamy po 2 budynie, w jednej waniliowy a w drugiej czekoladowy. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość szklanek, do jednego garnka szklanka z budyniem waniliowym a do drugiego czekoladowym. Mieszamy gotujemy chwilkę do zgęstnięcia. Następnie gorące budynie wylewamy do formy wyłożonej krakersami, najpierw wylewamy budyń waniliowy a na waniliowy gorący budyń czekoladowy, przykrywamy krakersami. Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.