Składniki (na blachę 30 cm x 40 cm) 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 duże kwaskowe jabłka sok z cytryny opcjonalnie: cukier puder i cynamon Przygotowanie Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półksiężyce. Kiedy biszkopt lekko przestygnie przekładamy go na ściereczkę i papier wierzchem do dołu i odklejamy papier na którym się piekł (tak aby jabłka były na górze). Puszystą masę biszkoptową wylewamy na blachę z jabłkami i rozsmarowujemy równo tak, aby pokryć każdy kawałek jabłka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zsuwamy wraz z papierem na blat. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki jabłek obok siebie w małych odstępach. Obok rozkładamy czystą lnianą ściereczkę i na niej rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia (odrobinę większy od ciasta). Z podanych składników na ciasto robimy biszkopt według tego przepisu. Rolada z jabłkami to jedno z prostszych ciast, jakie kiedykolwiek robiłam. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i oprószamy cynamonem. Rolada smakuje najlepiej w “czystej postaci i jest świetnym dodatkiem do kawy i deserem dla niezapowiedzianych gości.