Gnocchi zjemy jednak w Padwie, w Rzymie, Mediolanie, w Peglio… wszędzie we Włoszech i nie tylko. W Rzymie najbardziej popularne są gnocchi z semoliny, które mają płaski kształt i podawane są bez sosu. Gnocchi czyli włoskie kluseczki z masłem szałwiowym i orzechami Różne rodzaje gnocchi włoskich kluseczek Po włosku gnocchi to kluseczki. Przyznajemy się: nie znamy historii gnocchi (może ktoś zna i np. dopowie – każda teoria jest na wagę złota). Nadmiernie nie przechwalając się – jesteśmy mistrzami przygotowania gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym. Lubimy też gnocchi z kurkami. Pyszne gnocchi Potrzebne składniki: 800 g mączystych ziemniaków 220 g mąki pszennej 1 jajko łyżeczka soli 50 g orzechów włoskich 100 g masła garść świeżych listków szałwii Ziemniaki gotujemy, a następnie przeciskamy przez przeciskarkę. W Toskanii przysmakiem są tzw. ravioli nudi czyli gnocchi z serem ricotta i szpinakiem. W prawidłowy sposób gnocchi wymawia się: ˈɲɔkki – my mówimy njokki. Na początku XX wieku na terenach Lombardii żył i działał wielki człowiek – Carlo Gnocchi. Przepis na gnocchi z masłem szałwiowym i orzechami włoskimi Przed przystąpieniem do formowania gnocchi oprószamy blat mąką, by ciasto się nie przyklejało. Do gnocchi dodaje się także przeróżne sosy, np. pomodoro, funghi, pesto. Niezależnie od wybranego sposobu formowania gnocchi – i tak będą pyszne. Tak przygotowane włoskie kluseczki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Dusimy przez kilka chwil, a następnie tak przygotowanym sosem polewamy nasze ugotowane gnocchi. Gnocchi o zielonym kolorze przygotowywane są ze szpinaku. Proszę Państwa oto gnocchi czyli włoskie kluseczki. Pomarańczowe gnocchi noszą w sobie odrobinę dyni.