– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem – Pieczony kurczak w panierce z parmezanem – Kurczak w płatkach kukurydzianych CHRUPIĄCY PIECZONY KURCZAK PRZYGOTOWANIE: 70 minut Ilość porcji: 3-4 SKŁADNIKI: – 1 kurczak o wadze 1,8 – 2 kg – 4-5 średnich ziemniaków – 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu suszonych papryczek chilli (mogą być płatki chilli lub inne bardzo ostre chilli suszone) – 2 łyżeczki wędzonej papryki – 6 ząbków czosnku – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry – 40 ml octu balsamicznego – 40 ml octu jabłkowego lub z białych winogron – 70 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Polecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – pad thai z kurczakiem – kotlety mielone z kurczaka – surówka z czerwonej kapusty – kotlet schabowy – schabowy inaczej – Pałki z kurczaka w panierce – Najlepszy kurczak pieczony! Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika, piecz przez 15 minut po czym obróć kurczaka na drugą stronę, piecz kolejne 15 minut, a następnie obróć go jeszcze raz i nasmaruj resztką pozostawionej marynaty. Za pomocą bardzo ostrych nożyc lub noża przetnij kurczaka od góry na środku, tak aby dał się rozłożyć w naczyniu, zobacz jak powinien wyglądać na moim zdjęciu. Na dnie ułóż ziemniaki, podobnie jak widzisz na zdjęciu a następnie połóż na ziemniakach kurczaka i za pomocą pędzla dokładnie go zamarynuj. Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na około 15 minut zanim go pokroisz i zjesz. Po drugie dlatego, że kurczaka przekroiłam i rozłożyłam, co dało mu szansę upiec całą skórkę na chrupiąco, bez użycia rożna. Po trzecie dlatego, że pod spodem ułożyłam ziemniaki, które upiekły się razem z kurczakiem i idealnie zgrały smakowo. Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków) przygotuj marynatę.