2 czubate łyżki mąki pszennej do obtoczenia kurczaka 200 g boczku wędzonego w plastrach olej rzepakowy do smażenia 3 ząbki czosnku 1 mała cebula – ok. 75 g 450 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 30g sera typu Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do sosu kilka gałązek natki pietruszki, bazylii lub innych ulubionych ziół – wedle uznania 200g makaronu spaghetti, pappardelle, tagliatelle lub ryżu Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron (około 4-5 minut na stronę, w zależności od grubości kurczaka). Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Kurczak w sosie śmietanowym ala Carbonara – to pomysł na pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu. Na tej samej patelni na której wcześniej smażył się kurczak wrzucić pokrojony na mniejsze paseczki boczek oraz pokrojoną cebulę. Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym ala Carbonara: Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, chrząstek i kostek. Następnie dodać na patelnię (do boczku, cebuli i czosnku) wcześniej podsmażonego kurczaka, zalać śmietanką i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Takiego kurczaka możecie podawać wedle uznania – z makaronem, ryżem lub kaszą. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Na koniec doprawić sos do smaku solą (można sól pominąć, jeśli Wasz boczek był dość słony) i pieprzem. Boczek w plastrach pokroić na mniejsze paseczki.