Wcale nie! [shopeneo-widget id=3a683296-38dd-4db3-9ae6-5fe48704a01c] Składniki natka pietruszki liście rzodkiewki z jednego pęczka 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek 3 łyżki pestek słonecznika (można też bardziej tradycyjnie – z orzechami) 2 marynowane ząbki czosnku z tego przepisu (lub surowe, jeśli nie mamy marynowanych) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Naprawdę polecam przygotowanie takiego czosnku w oliwie, ponieważ ma on delikatniejszy smak i pesto z jego udziałem jest bardziej aromatyczne. I tak, w połączeniu z pietruszką, powstał bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do grzanek i makronów, a do tego prawdziwa bomba witaminowa! Liście rzodkiewki mają ostro-gorzki smak (podobnie jak korzeń) i są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodajemy także sok z cytryny (dzięki niemu pesto będzie bardziej orzeźwiające i wyraziste) oraz sól i pieprz. Za każdym razem gdy kupowałam pęczek rzodkiewek, to zjadałam z niego tylko korzenie, a liście lądowały w koszu. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna, a do tego odtruwają z toksyn, działają przeciwnowotworowo, wspomagają odchudzanie i przyspieszają metabolizm. Jak się okazuje niepotrzebnie, bo to w liściach jest najwięcej zdrowia.