Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala snickers

Elżbieta
Ciasta
25.01.2019 20:28
Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala snickers
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy :
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 żółtka
25 dkg margaryny

Dodatkowo:
300 gram orzeszków ziemnych solonych
1 puszka masy kajmakowej krówkowej
1 mleczna czekolada

Przepis

1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na biszkopt wykładamy krem.

4. Krem posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi

5. Na orzeszkach rozsmarowujemy masę krówkową kajmakową.

6. Masę kajmakową polewamy roztopioną czekoladą i wstawiamy do lodówki.