Przepis
snickers
Jedno z moich ulubionych ciast, orzechowo-miodowe. Najlepsze są te słodziutkie, chrupiące orzeszki na wierzchu. Ładnie wygląda, dobrze smakuje... i jak go wam nie polecić? :)
Składniki (blaszka 24x40 cm):
CIASTO:
2 jajka
1 żółtko
3 szklanki mąki
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżka sody
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru pudru
250 g margaryny
MASA:
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
250 g margaryny
POLEWA:
25 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
125 g margaryny
Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie połowy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozwałkować ciasto na wymiar blaszki i przenieść do niej. Piec w ok. 170°C. Kiedy pierwsza część wyrobionego ciasta się upiecze, powtórzyć wszystko z drugą częścią.
Masa: Mleko wlać do garnka. Odlać szklankę i wymieszać w niej mąki i budyń. Do garnka z mlekiem wsypać cukier i cukier wanilinowy, zagotować. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i pogotować chwilę mieszając. Kiedy zgęstnieje dodać margarynę i wymieszać do połączenia się składników.
Gorącą masę wylać na jeden z placków, przykryć drugim plackiem.
Polewa: Orzechy posiekać, wsypać do garnka, dodać resztę składników, zagotować. Gotować 6 min od momentu zagotowania mieszając.
Polewę wylać na ciasto, wyrównać.
SMACZNEGO!